top of page

Laptop dan komputer lembab? Kepentingan membersihkan laptop dan komputer anda dari dalam ke luar

PC POP - Anda boleh membersihkan komputer anda dari luar dan dalam dalam beberapa minit.


Ia tidak perlu hanya membersihkan skrin komputer dan membersihkan papan kekunci (keyboard) ketika membersihkan. Pembersihan cakera, menaik taraf perisian, dan membuang program lama adalah penting.


Blowing dust off motherboard
Blowing the dust off the motherboard

Perkakasan (Hardware)


Sistem keseluruhan akan berfungsi dengan lebih baik dan tahan lebih lama jika anda membersihkan perkakasan komputer anda. Ini bukan hanya pelaburan anda yang dilindungi daripada pembersihan berkala, tetapi juga maklumat penting yang disimpan di dalamnya. Setiap beberapa hari, lap skrin dengan baik dan buang kekotoran daripada papan kekunci. Risiko komputer ini akan rosak, dan pada gilirannya membantu sistem berfungsi dengan lebih efektif, dikurangkan oleh tugas-tugas ringkas ini.


Debu dan habuk dari pembuka udara kipas juga perlu dibersihkan secara berkala untuk membantu mencegah pemanasan berlebihan dan kemungkinan kegagalan komputer, yang boleh mengakibatkan kehilangan semua maklumat berharga yang disimpan di dalamnya. Menurut Akmal Afham, rakan pemilik PC POP di Shah Alam, Selangor, membersihkan debu dari kipas pembuangan adalah tugas yang agak mudah.Dirty PC fan
Dirty PC fan


"Saya akan membawanya ke mana-mana kedai pembaikan komputer untuk membersihkan peralatan sebenarnya," kata Akmal. Kita semua menggunakan sejenis blower, yang akan membersihkan sesuatu mesin itu. Biasanya ini bukanlah cas yang sangat mahal, tetapi jika kipas anda berjalan dengan sangat kuat, jika bunyinya bising sama ada dari komputer, laptop, atau PS4, kemungkinan besar kipas dari peranti anda sedang mencuba untuk meniup angin keluar melalui habuk yang tebal”.


Akmal menasihatkan anda untuk melakukannya sekurang-kurangnya sekali setahun. Saat ini, anda boleh membersihkan komputer, laptop, dan PS4 anda olehnya dan krew dari PC POP dengan harga istimewa. Butiran boleh ditemui di sini.Cleaned PC by PC POP
Deep cleaned PC


Perisian (Software)


Membersihkan perisian komputer dan laptop anda membantu melindungi data yang disimpan di dalamnya. Ia mungkin mencegah penceroboh daripada mengakses sistem anda melalui perisian antivirus, tetapi program ini perlu dikemas kini secara berkala. Anda perlu memastikan perisian anda bersih dan kemas:


  • Padam program yang tidak digunakan

  • Mengambil salinan data penting, termasuk foto, rakaman video, dan sebarang maklumat tambahan

  • Lakukan tugas penyelenggaraan berkala untuk memastikan komputer anda dapat menyimpan fail dengan selamat dan tidak secara tidak sengaja menghapusnya


"Hanya untuk menjaga agar sistem berfungsi dengan betul," kata Akmal, "anda boleh melakukan perkara-perkara seperti kemas kini dan fungsi yang berbeza pada komputer atau perisian anda." Menghapuskan bloatware, memindahkan data ke Pemacu Keras Luar; Anda boleh melakukan begitu banyak perkara untuk mempercepatkan mesin.


Anda boleh menghantar peranti anda (contohnya komputer, laptop, PS4) ke PC POP untuk pilihan yang lebih berpatutan dengan harga bermula dari RM70. Dengan pakar yang mengendalikan peranti anda, anda dapat lega kerana dapat menjimatkan wang untuk hasil kerja yang profesional. Hubungi kami melalui WhatsApp untuk maklumat lanjut atau kunjungi laman web kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan kami. Untuk mendapatkan kemas kini, lawati Instagram dan Facebook Page kami untuk kemas kini harian.

2 views0 comments

Comments


bottom of page